Блог компанії Кумкая-Україна

Який хліб найбільший корисний

Про користь хліба написано багато. Він давно став невід'ємною частиною раціону дорослої людини і дає відчутну підтримку організму. Завдяки вітамінам, що входять до складу, макро- і мікроелементів він здатний підтримувати імунітет, поліпшувати травлення, дарувати таку необхідну нам енергію. Який хліб найкорисніший?

На що звернути увагу?

Найкориснішим вважається той сорт, де міститься максимальна кількість корисних речовин при меншій калорійності. Правильно підібрана випічка:

  • покращує травлення;
  • надає заряд енергії;
  • стане джерелом білка;
  • зміцнює імунітет завдяки вітамінам жирам і амінокислотам;
  • покращує обмін речовин.

Також слід пам'ятати, що продукт може стати причиною підвищення цукру в крові, особливо це стосується білого хліба. Підвищений вміст клітковини і відсутність дріжджів завдає більше шкоди, ніж користі, при виразковій хворобі. Підвищений вміст вуглеводів не тільки втамовує голод, а й може призвести до ожиріння.

Найкорисніший хліб для кожної конкретної людини може визначити тільки лікар. Ми ж постараємося розповісти про сорти, найбільш цінних для середньостатистичного здорової людини.

ЗЕРНОВОЇ ХЛІБ

Визнаний лідер серед випічки, він виготовляється з цільного зерна, яке зберігає всі корисні речовини, мікроелементи і вітаміни:

  • РР, Е, А, група В, особливо В1, брак якого призводить до серйозних порушень серцево-судинної системи;
  • йод, фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, молібден і інші мікро- і макроелементи;
  • висока концентрація харчових волокон для поліпшення травлення і природного очищення кишечника;
  • клітковина, яка сприяє тривалому насичення за рахунок вмісту складних вуглеводів.

Крім того, вітаміни групи B сприяють відновленню нервової системи, покращують настрій, оскільки сприяють виробленню ендорфінів.

ЖИТНІЙ

Він протипоказаний людям, що страждають печією, підвищеною кислотністю, виразкою, гастритом і іншими захворюваннями. Однак здоровій людині він принесе багато користі за рахунок великого вмісту вітамінів і клітковини:

  • зміцнить імунітет;
  • позбавить від запорів;
  • нормалізує рівень цукру;
  • знижує рівень холестерину.

Якщо перейти на житній відразу буде важко, рекомендуємо додати в раціон житньо-пшеничні рецепти або хліб з висівками. 

0
PDF-Каталог