Блог компанії Кумкая-Україна

Вибір франшизи пекарні

Щоб зрозуміти, чи серйозна компанія-продавець франшизи, і вирішити, чи варто розвивати співпрацю з нею, під час переговорів рекомендуємо прояснити для себе п'ять питань.

1) Скільки власних точок у майбутнього партнера?

Від цього залежить, яку підтримку ви отримаєте на старт спільного бізнесу. На ринку франчайзингу присутні як гравці, які не мають жодної пекарні, так і потужні компанії, в пулі яких від 8 до 50 діючих торгових точок. Останнім кожен день доводиться управляти ними, вирішуючи широкий спектр питань - від закупівель сировини до продажу готової продукції. Цей досвід допоможе вам отримувати правильну, цінну, точну інформацію про те, що потрібно щоб відкрити пекарню з нуля.

2) Пекарня повного циклу або робота із замороженою продукцією? У другому випадку вас зобов'яжуть купувати у франчайзера напівфабрикати. У нього ж, як у виробника, залишиться основна маржа. По суті, це не франшиза, а прихована дилерська мережа.

3) Наскільки партнери жорсткі у виконанні стандартів? Багато вимагають їх неухильного дотримання зі штрафами за будь-яку провину: неправильно викладену продукцію або невірно освітлені вітрини.

Вибирайте партнерів, готових спільно з вами змінювати асортимент, інтер'єр, слухати вас і вносити корективи. Намагайтеся уникнути франчайзерів зі штраф-листом і жорсткими вимогами, прописаними в ліцензійному або франшизою договорі.

4) Чи не плутає партнер виручку з прибутком? В оголошеннях про продаж франшиз часто можна зустріти фрази типу: «Ви будете щомісяця отримувати 300 000 грн». Всім серйозним гравцям зрозуміло, що мова йде про виручку, а не про чистий прибуток. Отримати 300 000 грн маржі з пекарні можна тільки при виході на виручку в 1 мільйон.

5) Яка підтримка здійснюється за роялті? Що конкретно франчайзер буде робити після відкриття? Чи збирається він працювати як керуюча компанія - допомагати, проводити наради для партнерів, ділитися інформацією і власними напрацюваннями? А наскільки в подальшому готовий брати участь в пошуку приміщень під наступні пекарні? 

0
PDF-Каталог